Kieliin liittyvän puuhan ei tarvitse rajoittua viikkoon toiminnallisella kielileirillä. Netin ja mielikuvituksen yhdistelmä tarjoaa loputtomasti erilaisia mahdollisuuksia pitää vieraat kielet osana arkea vuoden ympäri. Tältä sivulta löydät listan vinkkejä ja linkkejä, joiden avulla pääset vauhtiin vieraiden kielten kanssa kotonasi – ja täysin ilmaiseksi.

 

tehtävänanto

1. Kielibongaus

Katso ympärillesi. Vierailta kieliltä on mahdotonta välttyä kaupungilla tai edes kotonasi. Bongatkaa perheessänne erikielisiä tekstejä ympäriltänne. Laskekaa kuinka montaa eri kieltä löydätte kotoanne tai käydessänne kaupungilla. Tarkkailkaa mainoksia, elintarvikepakkauksia, televisio-ohjelmia, liikkeiden nimiä. Tunnistatteko kaikki kielet? Mikä on harvinaisin kieli jonka löysitte?  Voitte vaikka kilpailla siitä kuka bongaa eniten eri kieliä viikon aikana.

 

 

 

 

 

2. Leikit11327066_481703141992459_406923182_n

Monet perinteiset pelit ja leikit taipuvat helposti monikielisiksi, eivätkä ne useinkaan vaadi erityisiä välineitä tai edes paljoa aikaa. Esimerkiksi kivi-paperi-sakset -peliä voi pelata vaikka vieraskielisillä eläinten nimillä höystettynä ja värietsintäpelissä kotoa voi etsiä tietynvärisiä asioita. Myös useista kodeista löytyvät perinteiset pelit kuten Alias tai mölkky soveltuvat hyvin sanaston tai numeroiden harjoitteluun. Ohessa lisää ideoita peleistä ja leikeistä:

 

http://www.kieliverkosto.fi/article/lisaa-toimintaa-vieraan-kielen-tunneille-helposti/

http://www.valmentava.fi/images/pdf/peleja_kielten_opetuksessa.pdf

 

 

 

3. Sadut13402314_624069814435992_2121469222_n

Monet satu- ja kuvakirjojen tarinat ovat jo entuudestaan tuttuja ja kuvitus auttaa ymmärtämään mitä tapahtuu, vaikkei jokaista sanaa tietäisikään. Kuvakirjoja ja satuja voi lainata useista kirjastoista myös muulla kuin suomen kielellä. Lisäksi netistä löytyy materiaalia, jossa natiivipuhuvat lukevat satuja kuvituksen kanssa.

 

Englanninkielisiä kuvakirjoja eri lukijoiden lukemina

Kuvakirjoja saksaksi luettuna

 

 

4. Nettipelit ja sovellukset13402588_704150859723808_815054274_n

Netistä löytyy yksinkertaisia pelejä ja sovelluksia lähes kielen kuin kielen opettelemiseen ja harjoitteluun. Maksullisten tai rekisteröintiä vaativien sovellusten rinnalla on myös lukematon määrä vapaasti käytössä olevia vaihtoehtoja:

 

http://www.kielitivoli.fi/

Pelejä saksan, ranskan, espanjan ja venäjän harjoitteluun, sekä tietoa kielistä ja kielialueen maista. Suomeksi.

 

https://www.duolingo.com/

Sovelluksessa voi opetella useita kieliä. Vaatii jonkin verran englannin osaamista. Ilmainen, ei vaadi rekisteröitymistä.

 

http://yle.fi/aihe/oppiminen/kielet

Sivuilla voi opetella useiden kielten alkeita ja lukea maiden kielestä ja kulttuurista.

 

https://kielipelittaa.wordpress.com/

Sivun oikeassa reunassa runsaasti linkkejä kielten harjoitteluun soveltuville sivustoille.